Waaruit is de elektriciteitsprijs samengesteld?

De prijs die je op je factuur terugvindt, bestaat uit verschillende componenten. Energieleveranciers hebben de vervelende gewoonte van die zo ondoorzichtig en moeilijk mogelijk te maken. Wij proberen dat zo transparant mogelijk te doen. Als leverancier hebben we niet overal vat op: we kunnen enkel de vaste vergoeding en de energieprijs vrij bepalen. De netkosten, taksen en heffingen worden bepaald door de bevoegde overheid/regulator en worden door ons rechtstreeks doorgerekend.


Dit zijn de verschillende onderdelen van een energiefactuur:1. Een vaste, jaarlijkse vergoeding


Dit is een kleine administratieve vergoeding om jouw dossier op te volgen.


2. Energiekost


Dit is de prijs voor de levering van energie aan onze klanten. Bij ons bestaat deze uit drie delen: een prijs voor de zonne-energie die uit de zonnepanelen van je dak komen (deze prijs ligt dertig jaar vast en is vrijgesteld van alle bijkomende kosten en taksen, op de BTW na), een prijs voor de eerste 1.000 kWh die je uit het net haalt (deze prijs ligt tien jaar vast) en een variabele prijs voor de resterende energie die je uit het net haalt. Voor de energie die je uit het net haalt, moeten ook de resterende kosten en taksen betaald worden.


3. De resterende kosten en taksen:


  • Kosten voor groene stroom en WKK-certificaten. Dit zijn quota opgelegd door de regulator voor het bevorderen van investeringen in groene energieopwekking in Vlaanderen.
  • Distributie- en transportkosten. Dit zijn kosten voor het gebruik van ELIA en het lokale distributienet, voor de energie die je uit het net haalt. Deze kosten (meterkosten, gebruik distributienet, …) worden integraal doorgestort aan de begunstigde overheid.
  • Taksen en heffingen. Deze zijn opgelegd door de overheid en worden integraal naar hen doorgestort.
  • Btw. Ook deze is opgelegd door de overheid en wordt integraal naar hen doorgestort.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren

Antwoord niet gevonden?

Neem contact met ons op