Besparing zonnepanelen

Jouw energiefactuur zal ongetwijfeld dalen. Met hoeveel? Dat hangt van je huidige energiecontract, je huidige energieverbruik en de grootte van je dak af.

Maar alvast bij wijze van voorbeeld deze berekening:

We houden rekening met een standaardverbruik van 3.500 kWh per jaar (gezin met twee kinderen). Stel dat we een installatie van 10 zonnepanelen op jouw dak kunnen plaatsen, dan zal de installatie jaarlijks zo’n 4.000 kWh aan groene stroom opwekken.

Niet elke kWh daarvan zul je kunnen gebruiken: de installatie wekt bijvoorbeeld ook energie op wanneer je niet thuis bent (bijvoorbeeld op een mooie zomerdag terwijl je op reis bent). Gemiddeld zul je ongeveer 1.500 kWh van die geproduceerde energie kunnen gebruiken. Voor die energie betaal je ons een vast tarief van 0,20 €/kWh (dat tarief blijft 30 jaar lang ongewijzigd, gegarandeerd!). Daar komen geen distributiekosten, taksen of andere kosten meer bij. Terwijl de elektriciteit die u van het net haalt vorig jaar meer dan 0,40 €/kWh kostte. U bespaart in dit voorbeeld maar liefst 50% op die 1.500 kWh die van de zonnepanelen komt. Dat komt overeen met een besparing van 300 EUR per jaar, zonder enige moeite of investering.